Welke clubs in Engeland hebben allemaal fanzines?

Het begrip fanzine is in het Verenigd Koninkrijk in het voetbal zeer bekend. Dit zijn magazines of tijdschriften die worden uitgegeven door voetbalclubs en de supporters daarvan. In een fanzine staat normaal gesproken al het nieuws over de laatste en aankomende wedstrijden en het nieuws rond de spelers, trainer, staf en selectie. Dit wordt vaak nog aangevuld met interviews met mensen binnen en rondom de club. Niet zelden zul je van alles te weten komen wat je daarvoor nog totaal niet wist van een club wanneer je eens een fanzine koopt. Wanneer de bladen precies worden uitgegeven kan verschillen. Vaak is dit voor aanvang van iedere thuiswedstrijd zodat je de fanzine in het stadion kan kopen, voordat het begint. Andere varianten krijg je wanneer je lid bent van de supportersvereniging van een club waarbij ze gewoon thuis worden bezorgd.

Met de komst van het internet was men er best wel bang voor dat dit fenomeen op den duur zou verdwijnen. Maar gelukkig bleek niets minder waar. Het lijkt er juist op dat alle fanzines de laatste jaren weer enorm aan populariteit hebben gewonnen en de voetbalclubs dan ook niet zonder kunnen. Alle spelers komen uitgebreid een keer aan bod. Het is tevens leuk om te zien hoe bepaalde mensen binnen en buiten de club over bepaalde zaken denken en hier tegenaan kijken. Je krijgt een andere kijk op dingen door deze te lezen. Alsof je als het ware een kijkje achter de schermen bij een club mag nemen terwijl je daarvoor alleen maar een buitenstaanders geweest bent.

Het fanzine van Aston Villa

Er zijn vele speciale fanzines te vinden in het Engelse voetbal. Allemaal met een geheel eigen karakter zijn zij vaak een schat van informatie die zeker voor de echte voetbal liefhebber onweerstaanbaar is. Het fanzine van Aston Villa wat gesponsord wordt door Unibet Online Casino heet toepasselijk Heroes & Villains. De club is een grote naam in Engeland en ondanks dat het niet altijd mee kan komen met de echte top die nu in ontstaan en zelfs momenteel in De Championship actief is zijn de fans de club hondstrouw.

Het stadion Villa Park heeft een grote en roemruchte historie van talloze fantastische, meeslepende wedstrijden. De ploeg is afkomstig uit Birmingham, de tweede stad van Engeland qua grootte, net als stadsgenoot Birmingham F.C. Hiermee worden gelijk de grootste rivalen van ┬┤Villa┬┤ benoemd. Op het moment dat de club degradeerde speelde het al maar liefst 105 seizoenen lang in de hoogste klasse van het Engelse voetbal. De enige club die dit langer deed was Everton F.C. Zij zijn inmiddels al bijna 120 seizoenen actief op het hoogste niveau in het Britse voetbal. Hiermee was Everton F.C. tegen Aston Villa altijd de meest gespeelde wedstirjd op het hoogste niveau. Omdat Aston Villa nu al een paar jaar op het tweede niveau uitkomst lijkt daat echter verandering in te kunnen gaan komen.

Andere bekende fanzines

Naast Aston Villa zijn er nog meerdere clubs met fanzines die ongekend populair zijn. Denk hierbij aan Manchester United met United we Stand. Of Leeds United met The Square Ball. De oplagen van deze fanzines worden al tientallen jaren in grote getalen gedrukt. Tegenwoordig is het wel zo dat men zich iets aan probeert te passen in het tijdperk van het internet. Zo is het nu meestal ook mogelijk om een fanzine te downloaden en dus digitaal te bemachtigen.

Dat al deze bladen de test der tijd goed hebben doorstaan blijkt wel. Indien ze immers op zouden houden met bestaan door het internet was dit al lang gebeurd. Maar de charme van een echt gedrukt blad wat je in je hand kunt hebben en kunt bewaren is toch onnavolgbaar. Sommige edities zijn dan ook goud waard.