De prestaties van Premier League clubs in Europa

Het is iets wat de laatste jaren nogal eens onder een vergrootglas wordt gelegd, het presteren van de clubs uit de Premier League in Europa. Het is niet zo heel erg verwonderlijk dat dit gebeurt. In de Engelse competitie worden meer dan riante bedragen aan spelers uitgegeven. Dit zou simpelweg tot succes moeten leiden in zowel de competitie als Europa maar dat gebeurt lang niet altijd. Dit geeft soms kritiek vanuit Engeland zelf en de rest van Europa. Het is natuurlijk ook vreemd dat er zo ontzettend veel geld wordt uitgegeven maar men dit niet om kan zetten in een machtige positie ten opzichte van de rest van Europa. Vooral de Spaanse clubs zijn de Engelsen iedere keer weer te goed af.

We moeten alweer zeven seizoenen terug voordat we de laatste Engelse winnaar van de Champions League terug kunnen vinden. Dit was namelijk Chelsea F.C. in 2007. In het eerstvolgende jaar won Bayern Munchen en vervolgens was er maar liefst vijf keer achter elkaar een Spaanse winnaar. Vier keer was dit Real Madrid waarvan de laatste drie jaar achter elkaar. De keer daar tussenin was het F.C. Bercelona. Er is dus iets wat niet helemaal goed gaat en waardoor het maar niet lijkt te lukken om hier verandering in te brengen.

LIverpool F.C. was afgelopen seizoen fenomenaal in Europees verband. Thuis op Anfield Road was de ploeg vooral onverslaanbaar. Iedere thuiswedstrijd in de knock out fase werd ruim gewonnen en hiermee werd de basis steevast gelegd om weer een ronde verder te gaan. Helaas voor alle Engelse voetballiefhebbers en in het bijzonder de fans van Liverpool was Real Madrid in de finale toch weer een maatje te groot. De Spanjaarden hadden het geluk dat sterspeler Mohammed Salah vroegtijdig uitviel waardoor Liverpool zonder hun grootste wapen verder moest. Uiteindelijk maakte de Engelse ploeg nog gelijk en leek het nog spannend te worden. Een fenomenale invalbeurt van Welshman Gareth Bale maakte echter een einde aan alle illusies. Hij scoorde een prachtig omhaal en de keeper blunderde vervolgens bij een hard schot. Zo won Real Madrid de derde Champions League op rij en de 13de in totaal.

Wat er in de nabije toekomst wel gedaan kan worden om wel succesvol te zijn is moeilijk te zeggen. Met het uitgeven van geld heeft het in ieder geval niets te maken. Het zal ook gaan om een bepaalde geluksfactor waarbij het net even mee moet zitten op bepaalde momenten om wel te kunnen slagen. Iedereen had toch wel verwacht dat Manchester City dit jaar mee kon doen om de grootste Europese prijs. Met hun ervaren coach en zeer brede en getalenteerde selectie spelen ze prachtig voetbal. Maar dit mocht helaas niet genoeg zijn, het is nu boeiend om te zien wat het antwoord dit seizoen gaat zijn. Het succes van de Engelse ploegen zal hopelijk ook worden gereflecteerd naar de prestaties van Engeland op het EK 2020/2021.